Pirmā saimniecība Latvijā saņem Ilgtspējīgas lauksaimniecības sertifikātu
Saimniecības “Liepkalns” īpašnieks Aleksejs Danilins norāda: Specializējoties augkopības nozarē, attīstām bioloģisko lauksaimniecību, strādājot bez pesticīdiem. Bioloģiskās nozares izaicinājums šobrīd ir nepamatoti zemās graudu cenas, kas var radīt šķēršļus tālākai nozares attīstībai. Tāpēc savā biznesa modelī esam izvēlējušies lielāko daļu izaudzēto graudu pārstrādāt līdz gatavam produktam, izmantojot tikai vietējas izcelsmes bioloģiski sertificētas izejvielas, lai patērētajiem piedāvātu kvalitatīvu un pilnvērtīgu produktu.
Saimniecība ir skaidri definējusi darbības prioritātes un virzienus - tā ir bioloģiskā graudkopība, kur īpaša loma ir atvēlēta griķu audzēšanai. Īstenojot ilgtspējīgas lauksaimniecības principus, zemnieku saimniecība strādā bez minerālmēsliem un ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem. Šāda pieeja devusi iespēju kā pirmajiem Latvijā saņemt Ilgtspējīgas lauksaimniecības sertifikātu sadarbībā ar eAgronom, kas nodrošina dabiskāku un veselīgāku augsni, kā arī sniedz priekšrocības iegūt īpaši izdevīgus aizdevuma un līzinga finansēšanas nosacījumus.
Zemnieku saimniecība šobrīd apsaimnieko 212 hektārus lauksaimniecībā izmantojamo zemi, no kuriem apmēram puse ir saimniecības īpašumā. Sākot ar 2019. gadu saimniecība uzsākusi pārtikas produktu pārstrādi un tirdzniecību, kas orientēta uz veselīgu dzīvesveidu. No pašu izaudzētajiem graudiem tiek ražoti bioloģiskie griķi un griķu milti, zirņi un zirņu milti, griķu un zirņu miltu makaroni.
Zemnieku saimniecība “Liepkalns” ir ģimenes uzņēmums, kas dibināts 1992. gadā. 2016. gadā saimniecība tika nodota jaunās paaudzes pārziņā un šobrīd to vada dibinātāju dēls Aleksejs Danilins.